VANLIGA FRÅGOR (FAQ) - BYTE MELLAN VILLA OCH HYRESRÄTT

VARFÖR SKA JAG GE MITT UPPDRAG TILL SVENSK BOMARKNAD OCH  INTE TILL EN STOR MÄKLARKEDJA?
VAD INNEBÄR ETT BYTE MELLAN VILLA OCH HYRESRÄTT? 
VAD ÄR HYRESRÄTTEN VÄRD?

VARFÖR MÅSTE JAG LÄMNA ETT UPPDRAG?
VEM STÅR FÖR KOSTNADEN?
ÄR BYTE MELLAN VILLA OCH HYRESRÄTT LAGLIGT?

VARFÖR LÄMNAR NI INTE UT ADRESSERNA TILL HYRESRÄTTERNA?
HUR LÅNG TID TAR ETT BYTE MELLAN VILLA OCH HYRESRÄTT?


VARFÖR SKA JAG GE MITT UPPDRAG TILL SVENSK BOMARKNAD OCH INTE TILL EN STOR MÄKLARKEDJA?
Ett uppdrag ges inte till en mäklarkedja utan till en namngiven mäklare. Vi på Svensk Bomarknad har alla försäkringar som mäklare på stora mäklarkedjor har. En stor mäklarkedja är inte intresserad av bytesuppdrag vilka tar mycket längre tid.
Svensk Bomarknad har ett stort register med över 6 000 hyresrätter för byten till villor och bostadsrätter. Våra kontor samarbetar med hjälp av den senaste datatekniken genom att vi hela tiden är uppkopplade till varandra oberoende om vi är på olika kontor eller i bostaden. Detta gör att våra chanser att hitta ett matchande byte är större.
Dessutom har vi ett större engagemang och är bättre bostadsbyten än andra mäklarföretag oberoende av storlek.
Sist kan vi erbjuda en unik garanti: Nyckelgaranti som skyddar köpare och säljare när det blir fel på vitvaror, VV-beredare eller panna. 

VAD INNEBÄR ETT BYTE MELLAN VILLA OCH HYRESRÄTT?
Bytet innebär att en försäljning av villan sker till en köpare som har en hyresrätt. Juridiskt sett är det ett lägenhetsbyte enligt reglerna i Hyreslagen. Våra mäklare är specialister på byten vilket medför att parterna undviker alla fallgropar och problem.

VAD ÄR HYRESRÄTTEN VÄRD?
Hyresrätten får inte säljas och har inget värde. Däremot får villaägaren sälja villan billigare vid ett byte där köparen lämnar en hyresrätt.
Vad Du får för villan vid bytet kan Du få reda på efter att mäklaren sett villan.

VARFÖR MÅSTE JAG LÄMNA ETT UPPDRAG?
Enligt Fastighetsmäklarlagen måste en fastighetsmäklare ha ett skriftligt uppdragsavtal innan han kan förmedla spekulanter. En fastighetsförmedling kan dessutom innebära (t.ex. vid byten) ett mycket stort arbete för mäklaren.

VEM STÅR FÖR KOSTNADEN?
Den som äger sin bostad har avdragsrätt för mäklararvodet. Han får därför högsta nettot om han står för kostnaden. Båda parter tjänar på detta.

ÄR BYTE MELLAN VILLA OCH HYRESRÄTT LAGLIGT?
Enligt domar i Högsta Domstolen i slutet av 80-talet har säljaren rätt att sälja sin bostad billigare om köparen lämnar ett byte i form av en hyresrätt. Domar i Högsta Domstolen kallas prejudikat och gäller som lag.

VARFÖR LÄMNAR NI INTE UT ADRESSERNA TILL HYRESRÄTTERNA?
Ett byte innebär mycket arbete för oss. Dessutom måste vi ha ett uppdrag innan vi får påbörja förmedlingen enligt Mäklarlagen. Hyresgästerna vill heller inte att vi lämnar ut exakt adress innan vi vet att bytet kan passa.
Vi börjar därför med att boka en tid att se villan/radhuset och presentera vårt arbetssätt och våra villkor.

HUR LÅNG TID TAR ETT BYTE MELLAN VILLA OCH HYRESRÄTT?
Det är svårt att svara generellt på detta? Dels beror det på hur lättsåld villan är och dels beror det på hur byteskravet är. Våra mäklare kan besvara denna fråga bättre efter att ha sett villan.

© Svensk Bomarknad AB  | E-post: info@svensk-bomarknad.se