VANLIGA FRÅGOR (FAQ) - BYTE MELLAN BOSTADSRÄTT OCH HYRESRÄTT?

VARFÖR SKA JAG GE MITT UPPDRAG TILL SVENSK BOMARKNAD OCH INTE TILL EN STOR MÄKLARKEDJA?
Ett uppdrag ges inte till en mäklarkedja utan till en namngiven mäklare. Vi på Svensk Bomarknad har alla försäkringar som mäklare på stora mäklarkedjor har. Dessutom samarbetar våra kontor med hjälp av den senaste datatekniken genom att vi hela tiden är uppkopplade till varandra oberoende om vi är på olika kontor eller i bostaden.
Dessutom har vi ett större engagemang och bättre bostadsbyten än alla andra mäklarföretag oberoende av storlek.Dessutom kan vi erbjuda en unik garanti: Nyckelgaranti.

VAD INNEBÄR ETT BYTE MELLAN BOSTADSRÄTT OCH HYRESRÄTT?
Bytet innebär att en försäljning av bostadsrätten sker till en köpare som har en hyresrätt. Juridiskt sett är det ett lägenhetsbyte enligt reglerna i Hyreslagen.

VARFÖR MÅSTE JAG LÄMNA ETT UPPDRAG?
Enligt Fastighetsmäklarlagen måste en fastighetsmäklare ha ett skriftligt uppdragsavtal innan han kan förmedla spekulanter. En bostadsrättsförmedling kan dessutom innebära (t.ex. vid byten) ett mycket stort arbete för mäklaren.

VEM STÅR FÖR KOSTNADEN?
Den som äger sin bostad har avdragsrätt för mäklararvodet. Han får därför högsta nettot om han står för kostnaden. Båda parter tjänar på detta.

ÄR BYTE MELLAN BOSTADSRÄTT OCH HYRESRÄTT LAGLIGT?
Enligt domar i Högsta Domstolen i slutet av 80-talet har säljaren rätt att sälja sin bostad billigare om köparen lämnar ett byte i form av en hyresrätt. Domar i Högsta Domstolen kallas prejudikat och gäller som lag.

© Svensk Bomarknad AB  | E-post: info@svensk-bomarknad.se